Piwo - złoty napój alkoholowy, jest jednym z najczęściej wymienianych jako ulubiony, w środowisku GayBears, dlatego musi znaleźć się dla niego miejsce na stronie urso.pl. Wymyślone już 6000 lat temu, do dziś zajmuje poczytne miejsce w wielu sferach życia, od zwyczajnego zaspokojonego pragnienia po poważne spotkania towarzyskie z inspirującymi dysputami. Przeciętnie piwo jest wywarem ze skiełkowanego jęczmienia lub pszenicy z dodatkiem chmielu w celu uzyskania smaku. Zawiera średnio 5,5% alkoholu, a kolorystycznie występuje w we wszystkich odcieniach brązu.

 Należy zawsze odróżniać nazwę piwa jako gatunek, od jego marki - nazwy handlowej.

Najpopularniejsze piwa wśród polskich Misiów to:

- Lager - najbardziej znany w Polsce gatunek piwa, choć rozpoznawalny dopiero pod konkretnymi markami. Jest to piwo dolnej fermentacji, czyli za pomocą drożdży "Saccharomyces pastorianus", w smaku łagodne o średniej zawartości alkoholu. Do ich produkcji często dodaje się składniki takie jak cukier, proso, pszenica, kukurydza czy nawet ryż. Istnieją cztery podstawowe odmiany: dark lager, lite lager, standard lager i premium lager. Napój ten należy podawać w pokalu, ze ściankami zwężającymi się ku dołowi i dnem z grubego szkła.

- Pilzner zwany również Pils - typowe piwo dolnej fermentacji, w skład którego wchodzą woda, chmiel, słód jęczmienny i drożdże. Piwo w smaku intensywne, gorzkie i "zdecydowane". Podawane w kuflach z przeźroczystego szkła o wysokich prostych ściankach lub w pokalu na stopce (odpowiedniku półlitrowego kieliszka).

- Pszeniczne - delikatnie nachmielone i mocno musujące (ma dużo bąbelków) ważone metodą górnej fermentacji drożdżami "Saccharomyces cerevisiae". Zawiera dużo słodu pszenicznego (około 50% objętości) przez co smak wydaje się surowy i intensywny. Z wyglądu czasem mętne, co nigdy jednak nie jest jego wadą. Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany: niemiecką i belgijską.

- Stout - najpopularniejszym reprezentantem gatunku jest piwo w marce Guinness. Piwo górnej fermentacji, bardzo ciemne bo z dodatkiem palonego jęczmienia (tak, kawy zbożowej), w smaku bardzo delikatne, w pierwszych chwilach wręcz aksamitne i gorzkie Podawane w szerszej wersji pokalu do lagera lub w kuflu.

- Porter - nazwa pochodzi od jednych z pierwszych wielbicieli gatunku: tragarzy (porters). Z wyglądu trudno odróżnić od stouta'a, w smaku mocne z wyczuwalnym alkoholem. Nie ma specjalnych predyspozycji do podawania tego gatunku, lecz to nie znaczy że wypada go pić w filiżance ;-) .

- Porter Bałtycki - bardzo mocne piwo (alkohol do 9,5% objętości ), wbrew nazwie, nie ma nic wspólnego z porterm angielskim. Ważone w rejonie Morza Bałtyckiego (sporadycznie w Czechach) z dodatkiem palonego ziarna, a czasem z czekoladą, kawą, karmelem czy suszonymi owocami.

 

Artykuł ma formę informacyjną, w żaden sposób nie zachęca do spożywania alkoholu.

1/2 LITRA PIWA ZAWIERA 25 GRAMÓW CZYSTEGO ALKOHOLU ETYLOWEGO,

NAWET TAKA ILOŚĆ SZKODZI ZDROWIU KOBIET W CIĄŻY I JEST NIEBEZPIECZNA DLA KIEROWCÓW.

 

Bibliografia:

http://pl.wikipedia.org

Michael Jackson. Tyskie vademecum piwa. Warszawa 2007. ISBN 9788374953474